Namntrender - allt du vill veta om namn

Namntrenderna är som klädmodet. I början av 70-talet fanns det 251 personer i landet som hette Rasmus och bara 79 som hette Felicia. Nu tillhör båda dessa namn de allra vanligaste tilltalsnamnen bland nyfödda.

Namnmodets växlingar börjar alltmer likna klädernas. Föräldrar kastar sig över nya namn som känns ovanliga för att nästa vecka finna att födelseannonserna ropar ut just dessa namn om och om igen. De nya heta namnen klättrar mycket snabbt uppåt på namntoppen för att därefter falla lika fort utför. Stunden på toppen blir allt kortare. 
Vad beror dessa snabba växlingar på? Till skillnad från klädernas värld är det ju ingen som tjänar pengar på att namnen växlar, ingen som säljer årets mode. Ändå är modetrenderna mycket starka och tydliga. Listan över de hetaste modenamnen ger några fingervisningar om vilka krafter det är som styr namnmodet.

 
Inte pappas namn, men farfars
Den viktigaste faktorn, som ingen verkar kunna rå på, är tiden. Om ett namn har varit ett modenamn någon gång för mellan 50 och 70 år sedan finns det inget som kan övertala stora grupper bland dagens föräldrar att ge sina nyfödda detta namn. Det finns därför ingen chans i världen att Stig, Ulla eller Kurt skulle dyka upp på bland modenamnen de närmaste 10 åren. Därför kommer också namn som fortfarande är ganska vanliga, som Per, Mats, Susanne eller Lena, bara att fortsätta att minska i popularitet de närmaste åren.
Är det däremot uppåt 80 år sedan namnet senast var i ropet då kan det räcka med en gnista för att tända en raket.

 

Bildgalleri - Senast uppladdade bilderna

Du som besökare kan ladda upp bilder på dina favoritpersoner för respektive namn. Var med och bidra till att få sajten så komplett som möjligt. För att ladda upp en bild så söker du fram namnet med vår sökfunktion och använder bilduppladdningsformuläret. Till namnsök »

Namngenerator

Vad ska barnet heta? Detta är en namnslumpgenerator som föreslår namn utifrån vad föräldrarna heter.

Matas inga namn in blir svaret helt slumpmässigt.

Förälder 1:
Förälder 2:
Flicka    Pojke   

Namnsdag Juni 20

Svenska Namn - Driftat av Svenska Allt för Föräldrar AB. All Rights Reserved 2018. Kontakta oss - Om cookies