wiki

Oscar

Populäritet idag: Oförändrad trend oförändrad
Placering på namntoppen : Inte i topp 100
Antal män med namnet i Sverige: 36805
Antal kvinnor med namnet i Sverige: 7
  • Betydelse
  • Redigera betydelse
Mansnamnet Oskar eller Oscar betyder den enda guden.
Oscar är ett keltiskt (iriskt) namn, troligen sammansatt av os "hjort" och cara "vän". Napoleon Bonaparte, som också hade läst "Ossians sånger", blev så förtjust i namnet Oscar där att han föreslog det som namn på sin gudson, som sedermera blev kung i Sverige, Oskar I (1799-1859). Till keltiskan kom namnet ifrån det fornisländska Ásgeirr, som är sammansatt av orden ass som i assAgudar och geirr som betyder "spjut". Namnet kan kanske översättas med "gudaspjut", "gudskrigare" eller "konung e han" gudavapen". Den västfrankiska formen av namnet är Ansgar. Oscar var ett av de allra vanligaste namnen bland nyfödda pojkar i Sverige kring millennieskiftet. Populariteten steg snabbt under 1990-talet. Förra gången Oskar/Oscar var ett modenamn var kring förra sekelskiftet. Namnet togs in i den svenska almanackan 1812 för att hedra Oscar Bernadotte, sedermera Oscar I. Kronprinsessan Victoria och Prins Daniels son heter Oscar. Namnsdag: 1 december.
Källa: Roger    Uppdaterad: 2017-07-11   
Stämmer inte beskrivningen? Det går enkelt att redigera betydelsen via "redigera" fliken.
Anmäl beskrivningen som felaktig

Bilder på Oscar Niemeyer

Här listas besökarnas uppladdade bilder på personer som bär namnet Oscar Niemeyer.
Bild på Oscar Niemeyer

Oscar Niemeyer

Oscar Niemeyer, född 15 december 1907 i Rio de Janeiro, Brasilien, är en brasiliansk arkitekt och ingenjör. Niemeyer var en av de internationella designspecialister som, i samarbete med amerikanen Wallace Harrison, skapade Förenta nationernas högkvarter i New York, som invigdes 1951. Han är även huvudarkitekt för Brasiliens huvudstad, Brasília. Niemeyer är kommunist och intervjuades i tidningen Proletären hösten 2006.
Uppladdat 2011-07-19 av

Bildgalleri - Senast uppladdade bilderna

Du som besökare kan ladda upp bilder på dina favoritpersoner för respektive namn. Var med och bidra till att få sajten så komplett som möjligt. För att ladda upp en bild så söker du fram namnet med vår sökfunktion och använder bilduppladdningsformuläret. Till namnsök »

Namnsdag April 22

Namngenerator

Vad ska barnet heta? Detta är en namnslumpgenerator som föreslår namn utifrån vad föräldrarna heter.

Matas inga namn in blir svaret helt slumpmässigt.

Förälder 1:
Förälder 2:
Flicka    Pojke   
Svenska Namn - Driftat av Svenska Allt för Föräldrar AB. All Rights Reserved 2018. Kontakta oss - Om cookies