Lilith

wiki

Populäritet idag: Oförändrad trend oförändrad
Placering på namntoppen 2018: Inte i topp 100
Antal kvinnor med namnet i Sverige: 243
Antal män med namnet i Sverige: 2
Hur många heter Lilith + sök på alla andra namn
Namnsdag: 12 Oktober
Se alla som har namnsdag 12 Oktober »

StatistikSe länsstatistik för Lilith »

Betydelse Lilith

Lilith - vem är det?

En nedtystad historia om kvinnlig frigörelse och patriarkal hämnd

Det fanns en kvinna före Eva, Lilith var hennes namn. Hennes upproriska sinne blev dock för mycket för både Adam och Gud. I myterna får vi möta Lilith i rollen som demon, så straffade Gud den kristna historiens första feminist.

Gud skapade de första människorna - man och kvinna - till sin avbild och då de hade samma ursprung var de jämlika på alla vis. Men Adam ville underkuva Lilith, det kunde hon inte acceptera och därför flydde hon. Lilith var den enda som kände till Guds namn och det har sagts att om namnet avslöjas går jorden under. I sin ilska ropade hon så det förbjudna namnet och ett, tu, tre växte vingar ut från hennes kropp. Med dessa flög hon hela vägen till Röda havet. Adam klagade över sin ensamhet hos Gud varpå denne sände tre änglar att försöka övertala Lilith att återvända. Men Lilith lät sig inte övertalas, så Gud visste ingen annan råd än att skapa en ny kvinna åt Adam. Eva hade sitt ursprung i Adams revben och inte i Gud och därför var hon av en mer foglig sort än sin föregångerska.

Förlupna hustrur ses dock inte med blida ögon av patriarkatet och nu fick Lilith börja sin karriär som demon. Vid Röda havet träffade hon Djinnerna (islamsk beteckning på andar och demoner) och deras möte resulterade i ett flertal demonbarn. Rösterna darrade av skräck när demonerna omtalades. Hon var maran som red männen om nätterna och kunde göra dem impotenta. De kvinnor som råkade ut för Lilith fick missfall.

Hon dyker upp i arabiska, sumeriska och judiska myter och alltid handlar dessa om männens skräck för kvinnor som inte går att kontrollera. Vill man hitta Lilith i Bibeln får man läsa en del mellan raderna. I skapelseberättelsen skapar Gud kvinnan två gånger - först skapar han mannen och kvinnan till sin avbild, sedan skapar han Eva av Adams revben. Liliths symbol är ormen, en välkänd gestalt i Bibeln...

I den judiska mystiken är Lilith den ursprungliga månen som lyste av egen kraft och därför inte kunde acceptera solen som sin överman. Den frihetstörstande månens straff för detta blev att endast kunna reflektera solens ljus. Lilith är också släkt med den indiska gudinnan Kali och alla hennes systrar som i olika mytologier fått representera Gudinnans destruktiva aspekt. Vi känner också igen henne från oräkneliga böcker och TV-program där hon spelar rollen som den självständiga, elaka kvinnan som går över lik för att få vad hon vill ha. Hon är fruktad av alla, älskad av ingen. Männen väljer alltid Eva till slut, så har det alltid varit och så kommer det alltid att förbli i patriarkatets saga.

Lilith var kvinnan som patriarkatet inte kunde tämja därför straffades hon och framställdes som ett hot mot både potens och fertilitet. Lilith kanske var bland de första feministerna som fick spela den blodsugande demonens roll men hon var definitivt inte den sista. Det förtal och de myter som blev hennes tillskrevs med en ilande fart också feminismen. Brottet var kravet på självständighet och straffet blev ignorans, förtal och hån. Myten om Lilith har mycket att lära ut både om feministisk praktik och vad som ofta blir dess konsekvens

I japansk manga är Lilit en återkommande gestalt. Ofta används hon i dessa sammanhang på ett sätt som strider mot hur hon framställs i mytologin. I serien Neon Genesis Evangelion, är det hon och inte Eva som är moder till mänskligheten, och i serien Megami Paradise framställs hon till och med som ljusets gudinna.
Källa: O    Uppdaterad: 2011-04-06   
Annonssamarbete

Bilder på kända Lilith

Här är bilder som besökarna har laddat upp. Tycker du någon Lilith saknas? Ladda upp en bild här »

Bilder på ännu okända Lilith

Här är bilder som besökarna har laddat upp. Tycker du någon Lilith saknas? Ladda upp en bild här »

Bilder på nyfödda Lilith

Här är bilder som besökarna har laddat upp. Tycker du någon Lilith saknas? Ladda upp en bild här »

Bildgalleri - Senast uppladdade bilderna

Du som besökare kan ladda upp bilder på dina favoritpersoner för respektive namn. Var med och bidra till att få sajten så komplett som möjligt. För att ladda upp en bild så söker du fram namnet med vår sökfunktion och använder bilduppladdningsformuläret. Till namnsäök »

Vanligaste namnen i Sverige

# Kvinnor Män Efternamn
1 Maria Erik Andersson
2 Anna Lars Johansson
3 Margareta Karl Karlsson
4 Elisabeth Anders Nilsson
5 Eva Johan Eriksson
6 Kristina Per Larsson
7 Birgitta Nils Olsson
8 Karin Carl Persson
9 Elisabet Mikael Svensson
10 Marie Jan Gustafsson
Se hela listan » Se hela listan » Se hela listan »

Kvinnor antal namnbärare

 • Antal Maria
  445115 st.
 • Antal Anna
  301301 st.

Män antal namnbärare

 • Antal Erik
  297975 st.
 • Antal Lars
  229495 st.

Efternamn antal namnbärare

 • Antal Andersson
  230495 st.
 • Antal Johansson
  230057 st.
namnsdag

Namnsdag Oktober 15

Hedvig    Hillevi   

Teamet på Svenska namn vill med kampanjen "min namnsdag" ändra på det orättvisa namnsdagssystemet där endast vissa utvalda namn har namnsdagar.

Se alla namnsdagar

Namntoppen - antal nyfödda som fick namnen

Namntoppen 2018

Flicknamn Antal Pojknamn Antal
Alice 765 William 863
Maja 657 Liam 834
Lilly 634 Noah 730
Ella 604 Lucas 723
Wilma 600 Oliver 714
Ebba 597 Oscar 704
Olivia 581 Elias 697
Astrid 565 Hugo 683
Alma 564 Adam 647
Elsa 559 Alexander 626
Se hela namntoppen 2018 »

Namntoppen 2017

Flicknamn Antal Pojknamn Antal
Alice 888 William 941
Alicia 675 Oscar 896
Olivia 634 Liam 823
Ella 607 Lucas 793
Ebba 594 Oliver 765
Lilly 577 Alexander 701
Astrid 572 Elias 681
Saga 569 Hugo 670
Freja 568 Noah 654
Wilma 556 Adam 613
Se hela namntoppen 2017 »

Annat innehåll