30 vackra grekiska flicknamn – låt dig inspireras!

Väntar du barn och är på jakt efter ett vackert grekiskt flicknamn? Då har du kommit rätt. Här nedan listar vi 30 grekiska flicknamn från bland annat den grekiska mytologin. 

Givetvis har vi listat ett gäng gudinnor, men också några unika flicknamn från den grekiska mytologin som du kanske inte visste fanns.

Just det! Glöm inte att klicka på namnet för att se dess betydelse.

Topplistan i Grekland

Unika grekiska flicknamn

Populära grekiska flicknamn

Grekiska flicknamn som börjar på A

Namn på Grekiska gudinnor

Grekiska flicknamn från mytologin

Namnsdag – en viktig dag att fira i grekland

Visste du att i Grekland är namnsdagen viktigare att fira än födelsedagen? Oftast bjuder man hem familj och vänner för att fira denna stora dag. Att få presenter hör till vanligheterna. Många greker i Sverige upprätthåller traditionen, det kan vara bra att veta om du har en grekisk vän – sätt påminnelse i kalendern!

Om namnet inte finns med i almanackan firas alltid namnsdagen den 29 juni, då apostlarna Petros och Pavlos har namnsdag.

Så får greker sina namn enligt tradition

Traditionellt ärver det förstfödda barnet sin farfars namn. Om det är en flicka ärver hon den kvinnliga varianten av namnet. Nästa barn i skaran får morfar eller mormors namn. Du kanske upplever att många greker heter NicolaosNikki och Maria – där har du anledningen.

Hur hade det varit om vi haft den traditionen i Sverige, vad hade dina barn fått för namn då? Något du hade valt? Kanske inte.