Ett litet barn ska välkomnas och få sitt namn! Samla släkt och vänner till en hejdundrande välkomstfest, eller fira stillsamt med närmaste familjen.
Huvudsaken är att välkomnandet av just ert barn tas emot med en vacker och glädjefylld cermoni.
– Det ska vara fint, härligt och ärligt. Man ska inte byta bort en kyrklig ritual mot någon annan ceremoni som man inte känner att man står för, säger Mikael Göransson.
Som cermonimästare på förbundet Humanisterna medverkar han både vid barnvälkomnande, bröllop och begravningar.
– Många känner tydligt hur de inte vill ha det, men det kan samtidigt vara svårt att veta vad man vill ha. Jag tycker att det viktiga är att cermonin vilar på föräldrarnas livssyn.
Ett viktigt inslag i de flesta ceremonier är att göra barnets namn offentligt. Det har ingen juridisk betydelse, men eftersom namnet är en viktig del av vår personlighet är det en naturlig och viktig del av barnvälkomnandet.
– De traditionella ceremonierna som det kristna dopet, den judiska omskärelsen eller den muslimska Akikan skapar också gemenskap och högtidskänsla. Därför är det också många som reagerar när föräldrarna väljer en humanistisk ceremoni. Som allt nytt kan det kännas obekvämt.
Barnsöl, barsel och dopöl
Man kan välja en officiant eller förrättare som håller ihop cermonin. Självklart kan också någon ur familjen leda programmet. Officianten håller själva välkomsttalet, utnämner eventuella faddrar eller gudföräldrar, introducerar eventuella sångare med mera. Ifall man har äldre barn brukar de uppskatta att få en egen uppgift. Om gästerna också deltar i gemensamma sånger eller på något annat sätt blir det festligare och trevligare.
– Det ickereligiösa barnvälkomnandet har inga bestämda symbolhandlingar. Om man vill kan man använda vatten som en symbol för liv, eller sätta en blomsterkrans på barnets huvud.
Vill man att barnets kläder ska ingå i en familjetradition så väljer man bara tidlösa finkläder, eller en vanlig dopklänning.
Att bjuda på gästabud i samband med ett barns födelse är gammal tradition i Sverige. De har kallats barnsöl, barsel och dopöl. Och att samlas runt maten är lika trevligt än idag: sju sorters kakor, lunchbuffé eller knytkalas….
Sånger, dikter och några väl valda ord
Fundera igenom om, och i sådana fall vilka som ska hålla tal, sjunga solo, spela instrument. Föräldrar och faddrar vill ofta säga några ord. Kanske farföräldrar och morföräldrar också vill komma till tals.
Huvudrollen har vanligtvis officianten, oavsett om han eller hon är en familjemedlem eller är inbjuden. I Den svenska högtidsboken ( En bok för alla) finns förslag på hela cermonier, men också ett rikt urval sånger och dikter som passar utmärkt om man inte har några egna favoriter.
Var man ska vara väljer familjen själv. Hembygdsgården, förskolan, trädgården eller vardagsrummet fungerar lika bra. I en del kommuner finns vigselrum som man kan låna.
I Norge arrangerar humanistiska föreningen sedan flera år gemensamma barnvälkomanden. De hålls i rådhuset eller ett annat kulturhus. Stämningen präglas av glädje och högtid. Barnen välkomnas och deras namn kungörs, det är passande musikunderhållning eller diktläsning. I Sverige har några kommuner erbjuda officianter för barnvälkomnande.
– Generellt tycker jag att Sverige ligger efter Norge vad gäller humanistiska- ickereligösa cermonier för både dop, bröllop och konfirmation.
Värt att veta
33% av barnen i Sverige döps inte inom Svenska Kyrkan
Barnvälkomnande kallas också välkomst- och namngivningsfest eller välkomscermoni.
Det finns inga formella krav för hur ett barnvälkomnande ska ordnas.
Humanistiska förbundet har både cermoniförslag och officianter. Kontakta: [email protected]
Svenska Högtidsboken är utgiven på En bok för alla.