Lilith

wiki

Populäritet idag: Oförändrad trend oförändrad
Placering på namntoppen 2022: Inte i topp 100
Antal kvinnor med namnet i Sverige: 243
Antal män med namnet i Sverige: 2
Hur många heter Lilith + sök på alla andra namn
Namnsdag: 12 Oktober
Se alla som har namnsdag 12 Oktober »

StatistikSe länsstatistik för Lilith »

Betydelse Lilith

Lilith - vem är det?

En nedtystad historia om kvinnlig frigörelse och patriarkal hämnd

Det fanns en kvinna före Eva, Lilith var hennes namn. Hennes upproriska sinne blev dock för mycket för både Adam och Gud. I myterna får vi möta Lilith i rollen som demon, så straffade Gud den kristna historiens första feminist.

Gud skapade de första människorna - man och kvinna - till sin avbild och då de hade samma ursprung var de jämlika på alla vis. Men Adam ville underkuva Lilith, det kunde hon inte acceptera och därför flydde hon. Lilith var den enda som kände till Guds namn och det har sagts att om namnet avslöjas går jorden under. I sin ilska ropade hon så det förbjudna namnet och ett, tu, tre växte vingar ut från hennes kropp. Med dessa flög hon hela vägen till Röda havet. Adam klagade över sin ensamhet hos Gud varpå denne sände tre änglar att försöka övertala Lilith att återvända. Men Lilith lät sig inte övertalas, så Gud visste ingen annan råd än att skapa en ny kvinna åt Adam. Eva hade sitt ursprung i Adams revben och inte i Gud och därför var hon av en mer foglig sort än sin föregångerska.

Förlupna hustrur ses dock inte med blida ögon av patriarkatet och nu fick Lilith börja sin karriär som demon. Vid Röda havet träffade hon Djinnerna (islamsk beteckning på andar och demoner) och deras möte resulterade i ett flertal demonbarn. Rösterna darrade av skräck när demonerna omtalades. Hon var maran som red männen om nätterna och kunde göra dem impotenta. De kvinnor som råkade ut för Lilith fick missfall.

Hon dyker upp i arabiska, sumeriska och judiska myter och alltid handlar dessa om männens skräck för kvinnor som inte går att kontrollera. Vill man hitta Lilith i Bibeln får man läsa en del mellan raderna. I skapelseberättelsen skapar Gud kvinnan två gånger - först skapar han mannen och kvinnan till sin avbild, sedan skapar han Eva av Adams revben. Liliths symbol är ormen, en välkänd gestalt i Bibeln...

I den judiska mystiken är Lilith den ursprungliga månen som lyste av egen kraft och därför inte kunde acceptera solen som sin överman. Den frihetstörstande månens straff för detta blev att endast kunna reflektera solens ljus. Lilith är också släkt med den indiska gudinnan Kali och alla hennes systrar som i olika mytologier fått representera Gudinnans destruktiva aspekt. Vi känner också igen henne från oräkneliga böcker och TV-program där hon spelar rollen som den självständiga, elaka kvinnan som går över lik för att få vad hon vill ha. Hon är fruktad av alla, älskad av ingen. Männen väljer alltid Eva till slut, så har det alltid varit och så kommer det alltid att förbli i patriarkatets saga.

Lilith var kvinnan som patriarkatet inte kunde tämja därför straffades hon och framställdes som ett hot mot både potens och fertilitet. Lilith kanske var bland de första feministerna som fick spela den blodsugande demonens roll men hon var definitivt inte den sista. Det förtal och de myter som blev hennes tillskrevs med en ilande fart också feminismen. Brottet var kravet på självständighet och straffet blev ignorans, förtal och hån. Myten om Lilith har mycket att lära ut både om feministisk praktik och vad som ofta blir dess konsekvens

I japansk manga är Lilit en återkommande gestalt. Ofta används hon i dessa sammanhang på ett sätt som strider mot hur hon framställs i mytologin. I serien Neon Genesis Evangelion, är det hon och inte Eva som är moder till mänskligheten, och i serien Megami Paradise framställs hon till och med som ljusets gudinna.
Källa: O    Uppdaterad: 2011-04-06   
Redigera/föreslå betydelse Anmäl fel beskrivning

Bilder på kända Lilith

Här är bilder som besökarna har laddat upp. Tycker du någon Lilith saknas? Ladda upp en bild här »

Bilder på ännu okända Lilith

Här är bilder som besökarna har laddat upp. Tycker du någon Lilith saknas? Ladda upp en bild här »
Lilith Sjögren
Lilith Sjögren (1)

Bilder på nyfödda Lilith

Här är bilder som besökarna har laddat upp. Tycker du någon Lilith saknas? Ladda upp en bild här »

Bildgalleri - Senast uppladdade bilderna

Du som besökare kan ladda upp bilder på dina favoritpersoner för respektive namn. Var med och bidra till att få sajten så komplett som möjligt. För att ladda upp en bild så söker du fram namnet med vår sökfunktion och använder bilduppladdningsformuläret.

Senaste artiklarna

Vanligaste namnen i Sverige

# Kvinnor Män Efternamn
1 Maria Erik Andersson
2 Anna Lars Johansson
3 Margareta Karl Karlsson
4 Elisabeth Anders Nilsson
5 Eva Johan Eriksson
6 Kristina Per Larsson
7 Birgitta Nils Olsson
8 Karin Carl Persson
9 Elisabet Mikael Svensson
10 Marie Jan Gustafsson
Se hela listan » Se hela listan » Se hela listan »

Kvinnor antal namnbärare

 • Antal Maria
  445115 st.
 • Antal Anna
  301301 st.

Män antal namnbärare

 • Antal Erik
  297975 st.
 • Antal Lars
  229495 st.

Efternamn antal namnbärare

 • Antal Andersson
  230495 st.
 • Antal Johansson
  230057 st.
namnsdag

Namnsdag April 22

Allan    Glenn   

Teamet på Svenska namn vill med kampanjen "min namnsdag" ändra på det orättvisa namnsdagssystemet där endast vissa utvalda namn har namnsdagar.

Se alla namnsdagar

Namntoppen - antal nyfödda som fick namnen

Namntoppen 2022

Flicknamn Antal Pojknamn Antal
Astrid 603 William 690
Maja 601 Liam 679
Alma 596 Noah 677
Vera 592 Hugo 643
Freja 584 Oliver 629
Leah 570 Lucas 616
Ella 563 Nils 579
Alice 552 Matteo 571
Selma 540 Valter 566
Lilly 530 August 565
Se hela namntoppen 2022 »

Namntoppen 2021

Flicknamn Antal Pojknamn Antal
Alice 706 Noah 745
Maja 681 William 726
Vera 674 Liam 683
Alma 667 Hugo 679
Selma 660 Lucas 668
Elsa 652 Adam 643
Lilly 625 Oliver 635
Ella 606 Matteo 632
Astrid 596 Frans 581
Wilma 586 Elias 577
Se hela namntoppen 2021 »

Annat innehåll